
Stłuszczenie wątroby polega na gromadzeniu się tłuszczu w komórkach wątroby. Może wynikać z nadmiernego spożycia alkoholu (alkoholowe stłuszczenie wątroby) lub z nadwagi, otyłości, nieprawidłowej diety, zaburzeń metabolicznych, takich jak podwyższony poziom cholesterolu, triglicerydów czy cukrzyca (niealkoholowe stłuszczenie wątroby). Stłuszczenie wątroby zawsze wymaga zmiany sposobu żywienia i stylu życia. Wspomagać leczenie można również ziołami. Dowiedz się w jaki sposób.
Autorka:
mgr diet. Marta Szałwińska
iZielnik.pl
Zioła na stłuszczenie wątroby
Ziołami, które będą wspomagać leczenie i regenerację wątroby są:
- Ziele rzepiku – łyżkę stołową zalać szklanką wrzątku i odstawić na 15 minut, przecedzić, pić 2-3 razy dziennie po szklance;
- Liść karczocha - łyżkę stołową zalać szklanką wrzątku i odstawić na 15 minut, przecedzić, ciepły napar pić 2-3 razy dziennie pomiędzy posiłkami;
- Korzeń mniszka – czubatą łyżkę zalać szklanką wrzątku i odstawić na 60 minut, następnie ponownie zagotować i gotować 2 minuty, przecedzić, pić dwa razy dziennie po szklance.

Sprawdź też: Zioła na wątrobę
Dieta na stłuszczoną wątrobę
Dieta przy stłuszczeniu wątroby powinna uwzględniać regularne posiłki, o małej objętości, spożywane co 3-4 godziny. Nie powinny być one ani zbyt zimne, ani zbyt gorące. Zalecanymi technikami sporządzania posiłków są: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie, pieczenie w rękawach do pieczenia.
Jadłospis powinien opierać się głównie na nieprzetworzonych, naturalnych produktach. Najlepiej jest całkowicie wyeliminować z niego słodycze, słone przekąski, żywność fast food, dania w proszku i instant, gotowe potrawy, cukier i produkty go zawierające (dżemy, ciasta, ciasteczka, słodkie jogurty i serki, słodkie płatki śniadaniowe itd.).

Warto ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. W tym celu należy wyeliminować z jadłospisu tłuste mięsa (łopatka, kartkówka, boczek, tłusta wołowina), podroby (kaszanka, salceson, pasztety), tłuste sery (tłusty twaróg, sery żółte, topione, pleśniowe, feta), smalec, masło, śmietanę ponad 12% tłuszczu, a także olej kokosowy i olej palmowy. W zamian zaleca się włączenie do diety małych ilości olejów roślinnych (olej rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek), orzechów oraz ryby (np. makrela, łosoś, halibut, śledź).
Wybierając produkty zbożowe warto sięgać po te lekko oczyszczone (np. chleb graham, chleb baltonowski). Jeśli mimo wszystko wywołują one objawy (zgaga, bóle brzucha), należy sięgnąć po ich oczyszczone wersje (chleb biały pszenny). Zalecane są kasze (np. jęczmienna, orkiszowa, bulgur, owsiana, gryczana), ryż Basmati lub brązowy, makarony pełnoziarniste lub z pszenicy durum oraz płatki zbożowe górskie. Wybór pomiędzy pełnoziarnistymi a oczyszczonymi produktami zbożowymi zależy od występujących objawów.
Warzywa dobrze jest spożywać w postaci gotowanej al dente. Jeśli jednak warzywa surowe są dobrze tolerowane, można włączyć ich niewielkie ilości do jadłospisu. Unikać należy jednak roślin wzdymających – kapusty, brukselki, rzodkiewki, pora, czosnku, cebuli, a także strączków (fasola, soczewica, ciecierzyca, groch). Ziemniaki można spożywać wyłącznie w postaci gotowanej i nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Owoce należy ograniczyć do maksymalnie 300g dziennie. Szczególnie zalecane są owoce jagodowe – truskawki, poziomki, jagody, borówki, maliny.

Wybierając produkty mleczne najlepiej jest sięgać po te chude lub półtłuste oraz naturalne (niesłodzone). Ograniczyć należy jednocześnie tłusty twaróg, sery żółte, topione, pleśniowe, feta. Świetnie sprawdzą się natomiast mleko 1,5 lub 2% tłuszczu, jogurty, kefiry, maślanki naturalne, półtłuste twarogi.
Do przygotowywania potraw można używać naturalnych i łagodnych przypraw, takich jak np.: koperek zielony, natka pietruszki, imbir, kminek, majeranek, kolendra, bazylia, suszona włoszczyzna. Jednocześnie warto całkowicie wyeliminować ze swojej kuchni kostki rosołowe, bulionetki, przyprawy typu vegeta i maggi oraz mocno ograniczyć ilość stosowanej soli.
Każdego dnia warto dbać o odpowiednie nawodnienie. Najlepiej za pomocą wody niegazowanej, słabej herbaty lub herbat owocowych. Niewskazane są jednak napoje gazowane i niegazowane, wody smakowe, mocna kawa i herbata oraz alkohol. Z tego ostatniego najlepiej jest całkowicie zrezygnować.
Piśmiennictwo:
- M. Jarosz: Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010
- Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Arkadiusz Ciołkowski: Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego, PZWL 2017.
Sprawdź też: Jaka herbata na wątrobę?




-p.webp)

