Tran - co to jest, właściwości, przeciwwskazania

Wielu dorosłym tran kojarzy się z dzieciństwem i zwykle nie są to najprzyjemniejsze wspomnienia. W czasach PRL-u był on doskonale znanym preparatem podnoszącym odporność, jednak ze względu na zapach i smak nie należał do ulubionych. Obecnie jednak specyfik ten świadomie ceni się na całym świecie oraz podkreśla jak ważna i wskazana jest jego suplementacja, zarówno u dzieci jak i dorosłych. Przekonaj się, dlaczego warto zażywać tran?

Polecane suplementy z tranem

Spis Treści


Tran - co to jest, właściwości, przeciwwskazania | iZielnik.pl

Co to jest tran?

Tran (Oleum Jecoris Aselli), inaczej olej wątłuszowy, to ciekły tłuszcz pozyskiwany ze świeżej wątroby dorszy atlantyckich, bądź innych ryb z rodziny dorszowatych. Stanowi popularny suplement diety od pokoleń stosowany  w celu podniesienia odporności, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Na rynku dostępny niegdyś wyłącznie w formie butelkowanej, obecnie natomiast zarówno w kapsułkach, a nawet żelkach dedykowanych najmłodszym. Z powodu jego charakterystycznego, rybiego zapachu wielu producentów wprowadziło do obrotu tran z dodatkiem aromatów, które wielu osobom znacząco ułatwiają jego przyjmowanie.

Polecane suplementy z tranem

Czy tran jest zdrowy?

Działanie tranu cenione jest od pokoleń. Badania potwierdzają jego właściwości prozdrowotne wynikające z wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zwłaszcza EPA i DHA,  jak i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza A i D. Tran korzystnie wpływa na odporność, funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Choć od zawsze zaleca się go podawać w szczególności dzieciom, również dorośli powinni korzystać z dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą regularne stosowanie tranu.

Warto także przy okazji podkreślić jak istotny jest stosunek kwasów omega-3 i omega-6. Niestety dieta większości Polaków nie zapewnia odpowiedniej ilości kwasów omega-3 względem omega-6 i dlatego tak ważna jest suplementacja tych pierwszy. Tran jest w tym przypadku bardzo dobrym wyborem, uzupełniającym ich niedobory .

Tran – właściwości

Właściwości tranu nie skupiają się jedynie na stymulowaniu odporności. Olej z wątroby dorsza wykazuje działanie wielokierunkowe, a wszystko za sprawą bardzo bogatego składu. Przede wszystkim obfituje w różnorodne nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozapenteanowy (DPA) dokozaheksaenowy (DHA). Tran jest też dobry źródłem witaminy A i D, a poza tym często wzbogaca się go dodatkowo o witaminę E. A zatem na co pomaga tran?

Tran a odporność

Kwasy EPA i DHA posiadają udowodniony wpływa na układ immunologiczny, stąd tran na wzmocnienie organizmu stosowany jest powszechnie. Związki te łagodzą procesy zapalne, w przebiegu infekcji wirusowych i bakteryjnych, a także mogą „wyciszać” dolegliwości związane z alergią. Poza tym obecna w tranie witamina D wpływa na odpowiedź immunologiczną. Oddziałuje na limfocyty T i B, a także stymuluje wzrost monocytów i ich przekształcanie do makrofagów, które stanowią pierwszą linię obrony podczas infekcji bakteryjnych. Z kolei witamina A odpowiada za utrzymanie prawidłowego stanu skóry i błon śluzowych, przez co również wpływa na ochronę organizmu przed infekcjami. W celu podnoszenia odporności, zwłaszcza jesienią i zimą, cenne będą ponadto takie preparaty, jak popularny pau d’arco oraz spirulina.

Tran a funkcjonowanie układu nerwowego

Brak równowagi kwasów omega-3 w diecie może prowadzić nie tylko do upośledzenia wydajności mózgu, ale także do chorób układu nerwowego. Wykazano, że NNKT zapobiegają powstawaniu i zmniejszają objawy towarzyszące dolegliwościom neurologicznym, takim jak: depresja, choroba afektywna dwubiegunowa, lęki, choroba Alzheimera i demencja.

Chociaż wiele czynników może przyczyniać się do depresji, brak równowagi neuroprzekaźników: serotoniny i dopaminy jest powiązany z tym zaburzeniem. Zwiększone spożycie kwasów omega-3 poprzez zastosowanie tranu, może być korzystne w leczeniu depresji ze względu na ich potencjał w zakresie poprawy regulacji transmisji serotoniny i dopaminy. Omega-3 są również zdolne do zmniejszania stanu zapalnego w mózgu, jednego z czynników powiązanych z depresją. Mogą również pomóc w zmniejszeniu rozwoju i objawów lęku. Badania pokazują nawet, że odpowiedni poziom EPA wiąże się z ochroną przed zespołem stresu pourazowego.

Wraz z wiekiem nasz mózg przechodzi wiele fizycznych i biologicznych zmian, w tym zmniejszenie objętości, utratę plastyczności i spadek poziomu wspomniany już kwasów omega-3, co może przyczynić się do ogólnego osłabienia funkcji poznawczych. Omega-3 zmniejszają uszkodzenia wywołane nagromadzeniem się w organizmie wolnych rodników, m.in. zmniejszają produkcję blaszek amyloidu-β w mózgu, uznawanego za główną przyczynę rozwoju choroby Alzheimera.

Kwasy omega-3 zwiększają również poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego, znanego jako BDNF, i poprawiają sygnalizację insulinową. Wszystkie te pozytywne efekty są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem zarówno rozwoju, jak i progresji demencji i choroby Alzheimera.

Odpowiednie poziomy kwasów omega-3 wspierają również prawidłowy przepływ krwi w mózgu. Badania obrazowe pokazują, że wyższy przepływ krwi w niektórych częściach naszego mózgu wiąże się z poprawą funkcji poznawczych. Prawidłowy przepływ krwi wspomaga pamięć, którą poza tranem, wspomóc mogą również rośliny o działaniu adaptogennym, np. różeniec górski lub ashwagandha.

Tran a układ krwionośny

Dzięki obecności kwasów omega-3 tran wykazuje także prozdrowotne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Związki te bowiem wpływają na poprawę profilu lipidowego. Tran na cholesterol oraz trójglicerydy działa obniżająco, jeśli ich poziom jest podwyższony. Poza tym nienasycone kwasy wpływają na regulację ciśnienia tętniczego krwi i poprawę funkcjonowania śródbłonka naczyniowego. Niektóre z badań wykazują, że ich suplementacja znacząco obniża ryzyko występowania ostrego zespołu wieńcowego. Stąd też wiele suplementów diety rekomendowanych w celu poprawy funkcjonowania układu krążenia zawiera właśnie tran. Korzystny wpływ na układ krwionośny, zwłaszcza ciśnienie krwi, wykazuje ponadto zielona kawa.

Tran a uroda

Jak powszechnie wiadomo, kwasy omega-3 są niezwykle ważne jeśli chodzi o zdrowie skóry, włosów i paznokci, dlatego też zaleca się zażywać tran. Witaminy w nim zawarte, zwłaszcza witamina A, D i dodatek witaminy E są wręcz nieocenione jeśli chodzi o zdrowy, promienny wygląd. Jeśli natomiast borykamy się z dolegliwościami skórnymi, takimi jak trądzik i łojotokowe zapalenie skóry, warto wypróbować wierzbownicę drobnokwiatową oraz msm siarkę organiczną.

Tran – dawkowanie

Wiele osób zadaje sobie pytanie: ile tranu dziennie stosować, jak zażywać tran w płynie i czy prowadzić jego suplementację przez cały rok? Często bowiem można spotkać się z opinią, że środek ten warto przyjmować szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Argumentuje się to faktem, że tran zawiera w swoim składzie witaminę D, której podaż w okresie letnim, ze względu na większą ekspozycję na słońce, można ograniczyć. Niemniej, nie ma wyraźnych przeciwwskazań do stosowania tranu przez cały rok. Jego dawkowanie powinno być zgodne z zaleceniami producenta.

Warto ponadto wziąć pod uwagę, że zawiera on głównie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E), które w nadmiernych ilościach wykazują tendencję do kumulacji. Ma to znaczenie podczas przyjmowania innych preparatów witaminowych ( np. witaminy D), których zażywanie podczas suplementowania tranu może wymagać niekiedy zmniejszenia dawek. Także ze względu na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tran najlepiej zażywać z posiłkiem, który zawiera choć niewielkie ilości tłuszczu, co wpływa na zwiększenie ich przyswajalności.

Tran – przeciwwskazania

Choć tran to środek ogólnie bezpieczny należy pamiętać o pewnych przeciwwskazaniach do jego stosowania. Są to:

  • hiperkalcemia;
  • kamica nerkowa;
  • jednoczesne przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych (tran może nasilać ich działanie);
  • jednoczesne przyjmowanie preparatów bogatych w witaminę A i D.

Nie ma przeciwwskazań do stosowania tranu w ciąży, tym bardziej, że podaż kwasów omega-3 w tym okresie jest wskazana. Decyzję o jego przyjmowaniu należy jednak skonsultować z lekarzem. 

Tran -  skutki uboczne

Właściwości lecznicze tranu są niezaprzeczalne, jednak tak jak każdy preparat może on niekiedy wywoływać działania niepożądane, zwłaszcza jeśli przyjmowany jest zbyt długo w nadmiernych ilościach. Może wówczas dojść do przedawkowania witaminy A lub D, co m.in. manifestuje się spadkiem apetytu, powiększeniem wątroby i dolegliwościami o charakterze neurologicznym.

Bibliografia:

  1. Materac E. i wsp. Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Chem. Toksykol., 2013, 2, str. 225 – 233.
  2. Wawer I, Błecha K. Rola suplementów diety, dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego, żywności funkcjonalnej oraz leków roślinnych, Bonimed, 2011.
  3. Gałęcka M. Nawracające infekcje. Jak wspomagać układ odpornościowy. Wyd. Galaktyka. Łódź, 2019.
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25285409/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2838628/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4891213/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976923/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30646157/
O autorze:Zdjęcie dr n. farm. Paulina Znajdek-Awiżeń | iZielnik.pl

dr n. farm. Paulina Znajdek-Awiżeń Absolwentka Wydziału Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

Członek Sekcji Fitoterapii Polskiego Towarzystwa Lekarskiego. Prowadzi wykłady, kursy, szkolenia oraz warsztaty z zakresu leku roślinnego, towaroznawstwa zielarskiego oraz wykorzystania roślin w profilaktyce i leczeniu różnych dolegliwości. Wykładowca Instytutu Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych. Autorka i współautorka prac o charakterze naukowym i popularnonaukowym, opublikowanych w czasopismach krajowych i zagranicznych.

Facebook logo

Pozostałe publikacje dr n. farm. Pauliny Znajdek-Awiżeń

Komentarze

  • Maria Pleskaczyńska napisał:

    Właśnie ,kupiłam tran Norweski Möller's . Pierwszy raz wypiła łyżeczkę tranu i było wszystko dobrze. NATOMIAST dziś to jest 7.02.2024 wypiłambezposrednio z buteleczki duży łyk i momentalnie nastąpiła reakcja alergiczna. Symptomy to : zaczerwienienie twarzy okolice nosa i policzków oraz niesamowite pieczenie całej twarzy. Po 20 minęły wszystkie obiawy. Wynika ztego że pewnie zbyt duża dawkę przyjęłam . Być może nie powinnam wcale przyjmować a być może fakt że mam72 lata co może być istot e. Proszę o odpowiedź
    07.02.2024

Dodaj komentarz

Pola oznaczone (*) są wymagane Twoje dane będziemy przetwarzać zgodnie z naszą Polityką prywatności.

Procedura zgłaszania Nielegalnych Treści i działania zgodnie z art. 16 Aktu o Usługach Cyfrowych: Na adres poczty elektronicznej sklep@izielnik.pl dowolna osoba lub dowolny podmiot może zgłosić Usługodawcy obecność określonych informacji, które dana osoba lub dany podmiot uważają za Nielegalne Treści. Więcej informacji znajdziesz w naszym regulaminie.