-
Miód na odporność - czy pomaga wzmocnić organizm?
WięcejJednym ze sposobów na utrzymanie dobrego zdrowia jest zbilansowana dieta. Jednym z naturalnych produktów, który od wieków cieszy się opinią skutecznego środka na poprawę odporności, jest miód. Czy rzeczywiście miód może pomóc w walce z infekcjami i wzmocnić nasz układ immunologiczny? W dzisiejszym artykule postaram się odpowiedzieć na najważniejsze pytania dotyczące stosowania miodu na odporność.
-
Mleczko pszczele - co to jest, jakie ma właściwości, jak stosować?
WięcejMleczko pszczele — substancja produkowana przez pszczoły. Jest niezwykle bogate w składniki odżywcze i pełni kluczową rolę dla rozwoju matki roju. W ostatnich latach zyskuje także na popularności jako suplement diety z uwagi na swoje potencjalne korzyści zdrowotne. W poniższym artykule prezentujemy najważniejsze właściwości mleczka pszczelego.
-
Miód a cukrzyca - czy można go jeść?
WięcejMiód to wytwór pszczół miododajnych, zbierany z kwiatów lub igieł i liści roślin, a następnie przetwarzany przez pszczoły w ulach. Ma bardzo słodki smak, ale zawiera też pewne ilości witamin, składników mineralnych i dobroczynnych enzymów. Dzięki temu jest powszechnie wykorzystywany w przebiegu przeziębień, infekcji, w chorobach układu sercowo-naczyniowego czy oddechowego, a także jako element domowej pielęgnacji skóry. Zależnie od rodzaju rośliny, z jakiej miód jest produkowany przez te cenne owady, przybiera on inną nazwę, na przykład miód lipowy, gryczany, rzepakowy. Jednak nie każdy z nas powinien spożywać miód bez ograniczeń. Czy miód dla cukrzyków jest bezpieczny? W tym artykule odpowiemy, czy miód szkodzi cukrzykowi.
-
Miód na hemoroidy - w jaki sposób pomaga i jak go stosować?
WięcejMasz już dość uprzykrzających życie dolegliwości spowodowanych hemoroidami? Przetestowałeś już większość aptecznych maści i czopków, a poprawa jest niewielka lub chwilowa? Często objawy są tak nasilone, że uniemożliwiają bezbolesne siedzenie, a każda wizyta w toalecie wiąże się z cierpieniem, a także niebezpieczną dla zdrowia utratą krwi. Pamiętaj, że w ramach różnych gałęzi medycyny naturalnej można znacząco pomóc sobie w łagodzeniu dolegliwości oraz powstrzymać dalszy rozwój schorzenia. Niezwykłym odkryciem może okazać się jednak apiterapia, czyli metoda leczenia różnego rodzaju schorzeńza pomocą produktów pszczelich – miodu, ale także propolisu, pyłku kwiatowego, mleczka pszczelego i pierzgi.
-
Jaki miód warto stosować na kaszel?
WięcejNęka w ciągu dnia, nie daje spać w nocy? Kaszel to uciążliwy i męczący objaw występujący podczas przeziębienia oraz infekcji układu oddechowego. Jednak musimy pamiętać, że to naturalny i potrzebny odruch, który służy odkrztuszeniu flegmy, wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych. Jeśli kaszel jest mokry, mówimy o kaszlu produktywnym, natomiast jeśli nie udaje się nam pozbyć flegmy, mamy do czynienia z kaszlem suchym. Na szczęście na oba typu kaszlu, jest dużo domowych skutecznych metod. Najlepsze do domowych kuracji będą miody i mikstury na ich bazie. Sprawdź jakie!
-
Właściwości i dawkowanie kurkumy z miodem
WięcejCzęsto mówimy, że jeśli coś jest na wszystko, to jest do niczego. Ale my znamy wyjątek: domowa mikstura na wagę złota! Poznaj przepis na „ZŁOTY MIÓD”, czyli połączenie miodu i kurkumy. Odkryj jego niezwykłe właściwości i zastosowanie.
-
Miód nostrzykowy - właściwości, zastosowanie, dawkowanie i przeciwwskazania
WięcejMiód to naturalny produkt ceniony przez ludzi już od tysięcy lat. Nawet w czasach starożytnych wkładano go do grobów z uwagi na docenienie wyjątkowych właściwości i wiarę w to, że w zaświatach może to być pewnego rodzaju „waluta”. W obecnych czasach nadal, choć już nie w takim stopniu ceni się miód i często w zależności od naszych dolegliwości – wykorzystujemy różne jego odmiany. Na co pomaga miód nostrzykowy? To jeden z mniej znanych miodów, a warto się nim zainteresować.
-
Miód kasztanowy- właściwości i zastosowanie
WięcejMiód kasztanowy charakteryzuje się silnym aromatem. Wyrazisty smak jest odczuwany przez niektórych jako gorzki, mimo że miód ma dużą zawartość fruktozy. Ceniony jest za swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
-
Miód słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
WięcejMiód to wytwór pszczół miodnych – naturalny produkt o udowodnionych korzystnych właściwościach prozdrowotnych. A jakie właściwości miodu słonecznikowego warto wyróżnić? Sprawdzamy, czy i w jakim celu warto spożywać miód słonecznikowy.
-
Miód lawendowy - właściwości i zastosowanie miodu z lawendy
WięcejMiód to przysmak wytwarzany przez pszczoły miodne z nektarów kwiatowych albo spadzi – wydzieliny liści roślin. Już od tysięcy lat znano jego prozdrowotne, wyjątkowe właściwości. Miody chowano nawet w egipskich grobowcach podczas pochówku faraonów! I co ciekawe – znalezione nawet tysiące lat po tym – nadal były zdatne do spożycia. A dlaczego? To właśnie wyjątkowa moc miodów! A jakie właściwości ma konkretnie miód lawendowy? Zdradzimy tylko, że należy od do miodów pierwszej kategorii jakościowej i prozdrowotnej!
-
Miód malinowy - jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i zastosowanie?
WięcejMiód malinowy to wyjątkowa odmiana miodu – naturalnego produktu powstającego w wyniku pracy pszczół miodnych. Jego barwa i właściwości miodu malinowego sprawiają, że jest on cennym produktem szczególnie wśród osób znających się na miodach. Dlaczego to tak wyjątkowy rodzaj miodu, jak rozpoznać miód malinowy i jakie miód malinowy ma właściwości lecznicze?
-
Miód tymiankowy - właściwości i zastosowanie
WięcejMiód to produkt naturalny wytwarzany przez specjalny gatunek pszczół. Jego wyjątkowe właściwości znane są ludziom od tysięcy lat. Na szczęście popularność tego produktu nie spada, a wręcz przeciwnie. Choć w Polsce rzadko spotykany, to miód tymiankowy – bo o nim będzie mowa w tym artykule – jest wart uwagi. A dlaczego? Sprawdzamy właściwości miodu tymiankowego!
-
Miód na serce i nadciśnienie – jakie ma działanie i jaki wybrać?
WięcejWłaściwości zdrowotne miodu są bardzo różnorodne i powszechnie znane. Pomaga on w alergiach, przeziębieniach, chorobach układu pokarmowego i żołądka, a także w chorobach krążenia. Właśnie ta ostatnia dolegliwość jest szczególnie interesująca, ponieważ to właśnie miód na wysokie ciśnienie okazuje się jednym z najskuteczniejszych lekarstw.
-
Właściwości i zastosowanie miodu nawłociowego
WięcejMiód to przysmak pszczół miodnych znany ludzkości od tysięcy lat. Już nawet faraonowie w starożytnym Egipcie cenili sobie tę substancję, każąc chować ją po ich śmierci razem z ich ciałami w grobowcach. Miód znamy przede wszystkim z niepowtarzalnego smaku i aromatu oraz właściwości uśmierzających dolegliwości podczas przeziębienia. A miód nawłociowy – z czego jest robiony, jakie ma szczególne cechy i wpływ na zdrowie oraz samopoczucie człowieka? Sprawdźmy!
-
Miód lipowy - jakie ma właściwości, na co pomaga i jak go rozpoznać?
WięcejPolacy kochają miody, szczególnie w okresie przeziębień i zmniejszonej odporności. Czy to uzasadnione? Jak najbardziej, Chociaż miody głównie składają się z węglowodanów, to nie można im odmówić niewielkiej zawartości składników o działaniu przeciwbakteryjnym. Skupmy się jednak na jednym z wyjątkowych rodzajów miodu – miodzie lipowym. Na co on działa, czym się charakteryzuje, czy mogą go bezpiecznie spożywać także kobiety w ciąży? Sprawdźmy!
-
Miód akacjowy - jakie ma właściwości, zastosowanie i jak go spożywać?
WięcejMiód to wytwór pszczół miodnych, zbierany z kwiatów (nektaru) roślin lub spadzi, czyli wydzieliny roślinnej z liści i igieł. Jest to wartościowy produkt znany ludzkości już od setek, a nawet tysięcy lat – bowiem już w starożytnym Egipcie doceniano go poprzez wkładanie do grobowców faraonów. Znamy wiele odmian miodu, w zależności od pochodzenia (roślin, z jakich jest produkowany), ale miód akacjowy – na co warto go stosować i jak go rozpoznać? O tym dowiesz się z tego artykułu – kompendium o miodzie akacjowym.
-
Miód wrzosowy - jakie ma właściwości, zastosowanie i jak powstaje?
WięcejSięgamy po miody szczególnie w okresie obniżonej odporności, przeziębień, osłabienia organizmu albo w czasie rekonwalescencji na przykład po przebytej chorobie. I prawidłowo, bowiem to produkt o pozytywnym wpływie na organizm człowieka. Kiedy warto spożywać miód wrzosowy i jakie ma właściwości lecznicze? Czy charakterystyka miodu wrzosowego znacznie różni się od innych odmian tego pszczelego skarbu? Jak wygląda pozyskiwanie miodu wrzosowego i sam gotowy produkt? Oto nasze kompendium wiedzy na jego temat.
-
Miód wielokwiatowy - właściwości zastosowanie i wartości odżywcze
WięcejMiody w naszej diecie mają swoje miejsce szczególnie w okresach wzmożonej zachorowalności na przeziębienia i grypę. Ale istnieją przesłanki za tym, by korzystać z miodu częściej. W niniejszym artykule sprawdzimy, jaki jest prawdziwy smak miodu wielokwiatowego – bo nim się zajmiemy – a także na co pomaga miód wielokwiatowy i czy ma różne rodzaje?
-
Miód faceliowy - właściwości i zastosowanie
WięcejMiody cieszą się już od wielu lat niesłabnącą popularnością. To nasze domowe remedium na złe samopoczucie, chęć zjedzenia czegoś słodkiego, a także na przeziębienie, gorączkę, grypę… Miody stosujemy jako dodatek do ciast, herbaty, słodzimy nimi tez kawę lub dodajemy do wody, by polepszyć jej smak. Miód to w skrócie mówiąc produkt wytwarzany przez pszczoły z gatunku Apis mellifica. Mogą one wytwarzać go ze spadzi (głównie roślin iglastych) lub nektaru kwiatowego. Jednym z reprezentantów tej drugiej grupy jest miód faceliowy. Jakie miejsce ma wśród miodów faceliowy miód? Jak działa w organizmie oraz jak stosować miody faceliowe? Oto pełne kompendium wiedzy na ten temat.
-
Miód rzepakowy - właściwości i zastosowanie
WięcejMiód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim temu, że roślina, z jakiej miód rzepakowy pochodzi, to można powiedzieć – nasz flagowy, polski surowiec rolniczy. Jakie właściwości ma miód rzepakowy oraz kiedy wybierać miód rzepakowy? W tym artykule dowiesz się wszystkiego, na ten temat.
- 1
- 2

-p.webp)

