
Kolagen jest bardzo ważnym elementem w naszym organizmie. Z biegiem lat jest go jednak coraz mniej, dlatego tak ważne jest uzupełnienie go z odpowiedniej diety oraz za pomocą suplementów. Szczególnie narażone na niedobór kolagenu są osoby, które nie spożywają mięsa. Jeżeli należysz do takich osób, to sprawdź jaką rolę pełni kolagen w diecie wegetariańskiej i jak go uzupełnić?
Polecane suplementy z kolagenem dla wegetarian
Spis Treści
Niestety nie istnieje test medyczny, który określiłby dokładną zawartość kolagenu, która znajduje się w Twoim ciele. Jednak po objawach możemy stwierdzić, czy w naszym organizmie znajduje się odpowiednia ilość tej substancji. Gdy ilość kolagenu drastycznie spada możemy bez problemu dostrzec to. Jednymi z najczęstszych objawów są bóle stawów. W momencie wytrącenia bogatej w kolagen chrząstki pojawiają się częste bóle stawów, które dostrzeżemy bez problemu. Kolagen stanowi, aż od 75 do 80 procent skóry. Jednym z przejawów jego niedoboru będą zmarszczki, cellulit oraz zła kondycja skóry. Nie bez znaczenia składnik ten odnajduje również swoje zastosowanie w procesie gojenia się ran. Kolagen przypomina klej, który przyspiesza gojenie się rany. To tylko kilka z objawów niedoboru kolagenu, jego rola w naszym organizmie zaczyna się od kondycji włosów, zaś kończy na poziomie tolerancji pokarmowej. Jest on bardzo ważnym składnikiem każdej diety, również (jeżeli nie w szczególności) diety wegetariańskiej.
Polecane suplementy z kolagenem dla wegetarian
Źródła kolagenu dla wegetarian oraz wegan
Dużą zawartością kolagenu cechują się produkty od zwierzęce. Niestety, nie istnieją produkty pochodzenia roślinnego zapewniające w 100 procentach wszystkie korzyści płynące z kolagenu. Białko to występuje jedynie u zwierząt i ludzi. Jak więc dostarczyć kolagen w diecie wegetariańskiej? Bez problemu możemy odnaleźć go w naszym organizmie. ;) Dokładniej możemy wspierać produkcję kolagenu, spożywając składniki odżywcze wspomagające syntezę tego białka. Bardzo ważnym jest przyjmowanie każdego dnia dużych ilości białka, aby w ten sposób wspomóc naturalną produkcję kolagenu w ciele.
Jedną z substancji istotnych mających wpływ na produkcję kolagenu w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej jest genisteina. Substancja ta zaliczana jest do grupy izoflawonów. Spowalnia ona pojawiające się wraz z wiekiem zanikanie kolagenu oraz elastyny. Jej naturalny źródłem jest między innymi: soja, czerwona koniczyna, soczewica oraz nasiona roślin strączkowych. Genisteinę możemy również odnaleźć w formie selekcjonowanej substancji w suplementach. W grupie produktów zawierających dobrze przyswajalne aminokwasy białkowe, wpływające na produkcję kolagenu znajdują się również: algi morskie, słonecznik, ryż oraz płatki owsiane.
Josh Axe w swojej książce „Dieta kolagenowa. Zdrowie, miłość i uroda w 28 dni.” podaje listę nawyków, które wpływają na proces tworzenia się kolagenu w naszym organizmie. Jako pierwszy wymienia ruch. Ćwiczenia oraz ruch pozwalają na dłuższe zachowanie naszego organizmu w prawidłowej kondycji w tym również samoczynnego wytwarzania niezbędnych nam substancji w organizmie. Badania pokazują, że osoby aktywne fizycznie mają wyższy poziom białka c-reaktywnego, ważnego markera stanów zapalnych. Stany te atakują kolagen, pogarszając jego ilość i funkcjonalność. Jako drugi z czynników podaje ochronę przed stresem. Dbając o jak najmniejszą ilość chronimy organizm przed podatnością na stany zapalne, które jak wiemy nie sprzyjają utrzymaniu prawidłowej ilości kolagenu w naszej diecie. Kolejny z punktów to odpowiednia ilość snu, która pozwala nam na pełną regenerację oraz utrzymanie homeostazy w organizmie. Ważnym nawykiem jest również dbanie o zdrowie jamy ustnej. Choroby dziąseł to częsta przyczyna stanów zapalnych i poważny czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Przy dbaniu o prawidłowy poziom kolagenu w naszym organizmie oraz zdrowie higiena jamy ustnej jest często pomijana. Jednak jest równie ważna co dieta.
Kolagen roślinny
Jak już wspominałam nie istnieją produkty pochodzenia roślinnego, które zawierają kolagen. Jednak ekstanzyna selekcjonowana z korzenia marchwi siewnej może być niepełnym zamiennikiem kolagenu zwierzęcego. Ekstanzyna jest substancją złożoną zawierającą glikoproteiny i wielocukry, strukturalnie częściowo przypomina kolagen zwierzęcy. Zawiera również naturalnie aminokwasy w tym hydroksyproline, która jest charakterystycznym związkiem znajdującym się w kolagenie zwierzęcym. Odgrywa główną rolę w procesie kolagenogenezy, której ciągły i niezakłócony przebieg warunkuje zdrowie każdego z nas.
Roślinny kolagen to bardzo często połączenie kilku ekstraktów roślinnych, tak aby stworzyć zestaw związków zamiennych analogicznych do działania kolagenu. Hydroksyprolina jest jedną z ważniejszych substancji znajdujących się naturalnie w algach. Dlatego stanowią one często jeden z elementów składających się na roślinny kolagen.
Warto pamiętać co odróżnia białko kolagenowe od innych białkowych odżywek. Jest on wyjątkowy ze względu na znajdujące się w nim aminokwasy. Zawiera między innymi glicyny, proliny oraz argininy. Ilość kolagenu w naszym organizmie zmienia się wraz z wiekiem, a nasze ciało produkuje go co raz mniej. Ilość kolagenu oraz jego produkcja nie zawsze jest również wystarczająca jeśli intensywnie uprawiamy sport, chorujemy, doświadczamy długotrwałego stresu, albo wystawiamy się na działanie innych szkodliwych dla kolagenu czynników, takich jak palenie papierosów. Dlatego ważna jest odpowiednia dieta oraz suplementacja kolagenu!
Bibliografia:
- J. Axe, Dieta kolagenowa. Zdrowie, młodość i uroda w 28 dni., Septem, Gliwice, 2020.
- A. Czubak, Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów, dostęp w: http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.psjd-6f5ba6fa-83a5-463b-b280-f34eaaadb7cc .
- Group work, Collagen type IX: Evidence for covalent linkages to type II collagen in cartilage, dostęp w: https://febs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1016/0014-5793(87)80842-6.
mgr Michalina Trochimowicz Towaroznawca zielarski, socjolog, coach, pasjonatka kosmetyki naturalnej.
iZielnik.pl
Absolwentka socjologii na Uniwersytecie w Białymstoku o specjalizacji coaching z elementami psychologii społecznej, towaroznawca zielarski. Aktualnie poszerza swoją wiedzę na kursie z hortiterapii. Posiada doświadczenie w zakresie doradztwa terapii ziołowych oraz naturalnych suplementacji. W centrum jej zainteresowań znajduje się aromaterapia, psychologia oraz mikrobiologia. Od czterech lat prowadzi warsztaty z tworzenia naturalnych kosmetyków.





-p.webp)
