
Trzustka to bardzo ważny narząd w organizmie człowieka. Odpowiada ona m.in. za utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi (poprzez wydzielanie insuliny i glukagonu) oraz trawienie spożywanych pokarmów (poprzez wydzielanie enzymów trawiennych). Niestety, również trzustka czasem niedomaga. Jak można ją wtedy wspomóc? Stosując odpowiednie zioła wspierające jej pracę.
Zioła wspomagające pracę trzustki

W przypadku przewlekłego zapalenia trzustki pomocne może również okazać się stosowanie naparów i odwarów z owoców kopru ogrodowego. Działa on bowiem rozkurczowo na przewody żółciowe oraz zwieracz bańki wątrobowo-trzustkowej. Napar przygotowuje się zalewając 1 łyżkę kopru szklanką wrzątku i odstawiając pod przykryciem na 20 minut. Następnie należy go przecedzić i pić po pół szklanki 3-4 razy dziennie. Odwar natomiast powstaje poprzez gotowanie łyżki kopru przez 7 minut oraz przecedzenie. Spożywa się go również 3-4 razy dziennie po pół szklanki. W kuchni można wykorzystywać również surowe owoce kopru ogrodowego (np. jako dodatek do mięs, ryb, sałatek).
Kolejny ziołem wykorzystywanym w leczeniu chorób trzustki jest kłącze perzu. Przygotowuje się z niego mocne odwary, które następnie pije się 5 razy dziennie w równych porcjach, przez 4 dni. Odwar powstaje natomiast poprzez zalanie 2 czubatych łyżek kłącza perzu litrem zimnej wody, odstawienie na pół godziny, następnie zagotowanie i gotowanie przez około 10 minut. Mieszankę należy wtedy odstawić na kolejne pół godziny, przecedzić i w takiej formie spożywać.
Napar z ziela bylicy bożego drzewka również wspomaga produkcję soku trzustkowego. Dodatkowo działa rozkurczająco i przeciwzapalnie. Sprawdzi się szczególnie w przypadku tzw. „przejedzenia”, które powoduje uczucie ciężkości na żołądku. Łyżkę ziela należy zalać szklanką wrzątku i pozostawić na 15 minut, a następnie przecedzić. Napar pić 4 razy dziennie po pół szklanki, najlepiej na pół godziny przed posiłkiem.
Przydatny we wspieraniu pracy trzustki może okazać się również owoc kminku. Napar przygotowuje się poprzez zalanie czubatej łyżki kminku szklanką wrzątku i pozostawienie do zaparzenia przez około 20 minut. Taki napar pije się 3-4 razy dziennie po pół szklanki.
W sklepach zielarskich dostępne są również zioła szwedzkie, czyli specjalna mieszanka ziół przeznaczona do sporządzania nalewek. Nalewki takie wspomagają m.in. pracę trzustki poprzez wspomaganie wydzielania enzymów trzustkowych. Należy jednak pamiętać o tym, że jeśli choroba trzustki wynika z nadużywania alkoholu, tacy pacjenci nie powinni spożywać alkoholu w żadnej formie, nawet w postaci nalewki z ziół szwedzkich.
Przed spożyciem któregokolwiek z wyżej wymienionych ziół, szczególnie w przypadku zdiagnozowanej choroby trzustki lub przyjmowaniu leków, należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Sprawdź też: Jakie zioła na wątrobę - czyli jakie zioła na oczyszczanie i regenerowanie wątroby są najlepsze?
Piśmiennictwo:
1. Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Arkadiusz Ciołkowski: Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego, PZWL 2017.
2. Piotr Migas, Magdalena Heyka: Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus L.) we współczesnej terapii – wskazania i bezpieczeństwo stosowania; Postępy Fitoterapii 3/2011



-j.webp)
-p.webp)
