
Zaparcia, wzdęcia, problemy z trawieniem, ciężkość w żołądku to nie tylko objawy przejedzenia i prowadzenia niezdrowego trybu życia, ale czasami pierwsze symptomy poważnych chorób. Można przeciwdziałać temu nie tylko zmieniając dietę, ale również stosując odpowiednie szczepy bakterii probiotycznych. A zatem, które probiotyki na zaparcia, które przy zespole jelita drażliwego, jakie na biegunkę, a jakie przy antybiotyku? Czy wystarczą naturalne probiotyki wykonane domowymi sposobami czy wato jednak sięgnąć po specjalistyczne suplementy diety?
Polecane probiotyki
Spis Treści
Dobry probiotyk na drażliwe jelita
Zespół jelita drażliwego (IBS) to dysfunkcja przewodu pokarmowego o skomplikowanej etiologii. Ból brzucha, zmiana wzorca stolca, wzdęcia, naprężenia, dyskomfort w jamie brzusznej i parcia naglące są głównymi objawami obserwowanymi w IBS. W patogenezie role odgrywa podłoże genetyczne, czynniki środowiskowe, historia nieswoistego zapalenia jelit u członka rodziny oraz czynniki psychologiczne, takie jak stresujący tryb życia. Charakter probiotyków wyjaśnia ich korzystną rolę w funkcjonowaniu jelit, ponieważ dzięki właściwościom przeciwdrobnoustrojowym mogą chronić przed bakteriami chorobotwórczymi.
Probiotyki wzmacniają również ciasne połączenia jelitowe i stabilizują przepuszczalność. Ponadto probiotyki stymulują komórki kubkowe do wytwarzania śluzu w celu wzmocnienia funkcji bariery jelitowej, normalizacji wypróżnień i zmniejszenia nadwrażliwości trzewnej u pacjentów pediatrycznych i dorosłych. Kilka szczepów probiotycznych wykazało korzystne wyniki u pacjentów z IBS. Zalicza się do nich m.in. Bifidobacterium bifidum.
Polecane probiotyki
Probiotyki na zaparcia
Sporadyczne zaparcia są bardzo powszechnym, ale frustrującym problemem, który może dotknąć wielu z nas w pewnym momencie naszego życia. Częstość występowania zaparć jest różna, ale 14% populacji na całym świecie zgłosiło, że ma tą przypadłość. Kobiety są dwa razy bardziej narażone na to schorzenie niż mężczyźni, a osoby starsze częściej niż osoby młodsze.
W jelicie żyją biliony bakterii, które są znane pod wspólną nazwą mikrobiomu jelitowego. Te drobnoustroje żyją w idealnie harmonijnej równowadze, z równowagą między bakteriami pożytecznymi i chorobotwórczymi. Jednak pewne czynniki związane ze stylem życia mogą zaburzyć tę równowagę, prowadząc do tzw. dysbiozy.
Rozwiązanie tego braku równowagi za pomocą probiotyku może pomóc w przywróceniu normalnej funkcji jelit i zwiększeniu częstotliwości stolca. Probiotyki mogą odgrywać kluczową rolę w łagodzeniu sporadycznych zaparć, ale wybór właściwego i najskuteczniejszego może być mylący. Większość bakterii występujących w jelicie grubym należy do gatunków Bifidobacteria i Lactobacillus, dlatego ma sens, że probiotyki zawierające określone szczepy należące do tych gatunków są ogólnie uważane za najbardziej korzystne w łagodzeniu zaparć. W różnych badaniach klinicznych wykazano, że istnieje kilka szczepów przyjaznych bakterii, które pomagają łagodzić sporadyczne zaparcia. Najlepsze suplementy probiotyczne powinny zawierać szczepy, które zostały specjalnie przebadane pod kątem zaparć, w tym:
- Bifidobacterium lactis BB-12®,
- Bifidobacterium lactis HN019,
- Bifidobacterium lactis DN-173 010,
- Lactobacillus rhamnosus GG®.
Ich działanie polega na produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Sugeruje się, że te związki zwiększają ruchliwość okrężnicy poprzez stymulację receptorów nerwowych w mięśniach gładkich ściany jelita, powodując perystaltykę.
Sugerowano również, że zwiększają stężenie serotoniny w okrężnicy, która jest pobudzającym neuroprzekaźnikiem, a także może stymulować perystaltykę.
Obniżone pH okrężnicy z powodu zwiększonej produkcji kwasu mlekowego i kwasów tłuszczowych zarówno przez gatunki Lactobacillus, jak i Bifidobacteria. Zwiększona kwasowość treści światła jelita stymuluje perystaltykę jelit i skraca czas pasażu przez okrężnicę. Może to także tłumaczyć związek pomiędzy probiotykami a odchudzaniem. Ogólnie rzecz biorąc, aby zapobiec chornicznym zaparciom warto uzupełnić także swoja dietę o probiotyki uzyskane domowymi sposobami.
Probiotyk przy biegunce
Biegunka jest często spowodowana infekcją jelit, może również być przyczyną antybiotykoterapii dlatego warto przed podaniem antybiotyku sprawdzić jaki probiotyk przy antybiotyku będzie najlepszy. Dopóki biegunka nie jest ciężka, zwykle wystarczy po prostu pić dużo płynów, aby uniknąć odwodnienia i czekać, aż infekcja się rozwinie. Jednak u małych dzieci i osób starszych utrata płynów może szybko stać się tak niebezpieczna, że konieczne jest specjalne leczenie.
W łagodnych przypadkach, oprócz picia dużej ilości płynów, czasami zaleca się spożywanie pokarmów probiotycznych. Probiotyki dla niemowląt, a także dorosłych zawierają w sobie specjalne mikroorganizmy, takie jak bakterie lub drożdże. Uważa się, że docierają one do jelita, gdzie hamują zarazki wywołujące biegunkę i pomagają organizmowi z nimi walczyć. Najbardziej znanymi probiotykami są bakterie kwasu mlekowego (LactobacillIius). Znajdują się w jogurcie naturalnym i innych produktach mlecznych, a także w niektórych suplementach diety.
Probiotyk na wzdęcia
Wzdęcie występuje wtedy, gdy po jedzeniu brzuch jest spuchnięty. Zwykle jest to spowodowane nadmierną produkcją gazów lub zaburzeniami ruchu mięśni układu pokarmowego. Wzdęcia mogą często powodować ból, dyskomfort i uczucie „wypchania”. Może również sprawić, że żołądek będzie wyglądał na większy. Około 16-30% osób zgłasza, że regularnie doświadcza wzdęć, więc jest to bardzo częste.
Gaz wytwarzany przez bakterie w jelicie jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do wzdęć. Istnieje wiele różnych rodzajów bakterii, które tam żyją i mogą się różnić między poszczególnymi osobami. Wydaje się logiczne, że liczba i rodzaj bakterii może mieć coś wspólnego z produkcją gazu i istnieją pewne badania, które to potwierdzają. Kilka badań klinicznych wykazało, że niektóre suplementy probiotyczne mogą pomóc zmniejszyć produkcję gazów i wzdęcia u osób z problemami trawiennymi. Jednak inne badania wykazały, że probiotyki mogą pomóc zredukować gaz, ale nie objawy wzdęć. Może to zależeć od osoby, a także od rodzaju zastosowanego szczepu probiotycznego. Suplementy probiotyczne mogą mieć wiele innych korzyści, więc zdecydowanie warto je wypróbować. Aby zmaksymalizować ich działanie warto zapoznać się z ulotką dołączoną do opakowania, w której wyjaśniono, czy zażyć probiotyk przed czy po jedzeniu.
Źródło:
- Didari T, Mozaffari S, Nikfar S, Abdollahi M. Effectiveness of probiotics in irritable bowel syndrome: Updated systematic review with meta-analysis. World J Gastroenterol. 2015;21(10):3072-3084. doi:10.3748/wjg.v21.i10.3072
- Nobaek S, Johansson ML, Molin G, Ahrné S, Jeppsson B. Alteration of intestinal microflora is associated with reduction in abdominal bloating and pain in patients with irritable bowel syndrome. Am J Gastroenterol. 2000 May;95(5):1231-8. doi: 10.1111/j.1572-0241.2000.02015.x. PMID: 10811333.
mgr farm. Ewelina Drelich Absolwentka farmacji na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
iZielnik.pl
Jej pasją jest bezpieczeństwo stosowania produktów leczniczych, co jest tematem pracy doktorskiej na Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Autorka licznych tekstów edukacyjnych w pismach dla farmaceutów. Na blogu iZielnik.pl dzieli się wiedzą na temat właściwości leczniczych roślin i naturalnych substancji.





-p.webp)
