Jagody acai - właściwości i zastosowanie

Jagody acai to brazylijski „superowoc”. Pochodzą z Amazonii, gdzie stanowią powszechny produkt. Całkiem niedawno zyskały także popularność na całym świecie i są doceniane za liczne właściwości prozdrowotne. Przekonaj się, jakie jest działanie jagód acai i jak można je stosować.

Polecane suplementy z jagodami acai

Spis Treści


Jagody acai - właściwości i zastosowanie | Zielnik.pl

Co to są jagody acai?

Acai to małe, ciemnofioletowe, jednopestkowe jagody, wyglądem przypominające borówkę. Rosną na drzewie palmowym i osiągają średnicę ok. 2,5 cm. W amazońskiej dżungli jagody acai często stanowią element posiłków. By były jadalne, moczy się je, aby zmiękczyć twardą zewnętrzną skórkę, a następnie rozciera na ciemnofioletową pastę. Świeże jagody acai mają krótki okres przydatności do spożycia i nie są dostępne poza miejscem ich uprawy. Na eksport sprzedawane są jako mrożone purée owocowe, suszony proszek lub sok acai.

Jagody acai – właściwości

Małe, niepozorne owoce acai to jedne z cenniejszych owoców, jeśli chodzi o właściwości odżywcze. Uznaje się je, podobnie jak acerolę, za superfood (przeczytaj artykuł co to jest acerola i jakie ma właściwości?). Jagoda acai zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, wapnia, żelaza i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w szczególności kwasu oleinowego i linolowego. Poza tym uchodzi za jeden z najsilniejszych antyoksydantów pośród wszystkich owoców jagodowych. Do najważniejszych związków o działaniu przeciwutleniającym, obecnych w jagodach acai należą antocyjany oraz flawonoidy. Surowiec to także bogactwo fitosteroli oraz, co często się podkreśla, aminokwasów egzogennych, które występują w nim w zalecanych proporcjach.

Polecane suplementy z jagodami acai

Jagody acai - właściwości lecznicze

Większość właściwości leczniczych jagód acai wynika z ich wysokiego potencjału przeciwutleniającego. Wolne rodniki mogą odpowiadać za rozwój wielu schorzeń, a także są bezpośrednią przyczyną starzenia się komórek organizmu i powstawania nowotworów (sprawdź jak działa amigdalina i czy leczy raka?). Regularne spożywanie naturalnych antyoksydantów, takich jak jagocy acai może zatem chronić organizm przed uszkodzeniami związanymi z działaniem reaktywnych form tlenu. Poza tym dane literaturowe wskazują na następujące działanie tego surowca:

  • usprawnianie funkcjonowania systemu krwionośnego poprzez wysoką zawartość anotocyjanów, które uszczelniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów;
  • działanie kognitywne – acai, podobnie jak adaptogeny, mogą usprawniać procesy myślowe, poprawiać koncentrację oraz szybkość myślenia;
  • wzmacnianie wzroku – w tym względzie acai za sprawą antocyjanów działają na oczy podobnie do borówki czarnej, uszczelniając i odżywiając drobne naczynia włosowate.
  • ochrona przed drobnoustrojami chorobotwórczymi;
  • działanie antymutagenne i przeciwnowotworowe;
  • regulacja poziomu cukru we krwi;
  • utrzymywanie właściwego poziomu cholesterolu;
  • poprawa trawienia;
  • podnoszenie sił witalnych;

Jagody acai - właściwości kosmetyczne

Działanie acai doceniono także w kosmetyce. Wykorzystuje się bowiem na szeroką skalę w produkcji różnych preparatów przeznaczonych do pielęgnacji twarzy i ciała, m.in. kremów, toników, żeli, maseczek, mydeł i olejków. Głównym atutem są tu ponownie właściwości przeciwutleniające surowca. Preparaty zawierające wyciągi z jagód acai „walczą” z wolnymi rodnikami w skórze, zapobiegają powstawaniu zmarszczek, działają detoksykująco i pozwalają cerze na dłużej zachować młodzieńczy wygląd. Kosmetyki z acai polecane są zatem do cery z pierwszymi oznakami starzenia, ale i dojrzałej, która wymaga ujędrnienia, napięcia i poprawy krążenia.

Poza tym olej z jagód acai wykorzystuje się także w pielęgnacji włosów suchych zniszczonych i z rozdwojonymi końcówkami. Wcierany w skórę głowy wzmacnia cebulki i działa odżywczo.

Jagody acai - zastosowanie

Właściwości odżywcze jagód acai sprawiają, że znalazły one powszechne zastosowanie jako żywność funkcjonalna. Niestety charakteryzuje je niezwykle krótka trwałość po zerwaniu, dlatego poza Amazonią występują głównie w formie przetworzonej. Wykorzystuje się je do produkcji pulpy, soków, napojów mlecznych. Zastosowanie odnalazły w kuchni także w formie liofilizowanej, sproszkowanej. W takiej postaci dodaje się acai m.in. do przyrządzania jogurtów lub koktajli.

Poza tym surowiec to także popularny składnik suplementów diety. Zastosowanie jagód acai w tej formie obejmuje przede wszystkim uzupełnianie diety w składniki odżywcze. Do głównych wskazań należą:

  • wspomaganie procesów odchudzania;
  • poprawa metabolizmu;
  • ochrona przed stresem oksydacyjnym;
  • poprawa profilu lipidowego;

Regularne stosowanie suplementów lub soku z acai rekomendowane jest ponadto w celu podnoszenia odporności i wzmacniania oraz ochrony układu sercowo-naczyniowego.

Owoce acai na odchudzanie

Często podkreśla się, że jagody acai na odchudzanie działają niezwykle skutecznie. Czy rzeczywiście tak jest? Z uwagi na wysoką zawartość błonnika włączenie ich do diety osób pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów jest dobrym pomysłem. Spożywanie acai pozwala na zachowanie uczucia sytości przez dłuższy czas, a dodatkowo wpływa regulująco na przemianę materii i proces wypróżniania. Nie bez znaczenia jest tu także działanie antyoksydacyjne, które przekłada się na znoszenie stanów zapalnych i ochronę komórek. Częstym problemem osób otyłych jest podwyższony poziom cholesterolu, a więc i tu jagody acai będą pomocne.

Należy jednak pamiętać, że spożywanie ich bez zmiany nawyków żywieniowych i wprowadzenia aktywności fizycznej na niewiele się zda. Bez wątpienia jednak acai są warte włączenia ich do codziennego jadłospisu, nie tylko osób otyłych, ponieważ są bardzo odżywcze i mogą stanowić cenne uzupełnienie diety w niezbędne nienasycone kwasy kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminę A, wapń oraz aminokwasy egzognne.

Bibliografia:

  1. Cieślik E, Topolska K. Skład chemiczny i właściwości funkcjonalne jagody acai (Euterpe oleracea Mart.) Postępy Fitoterapii 3/2012;188-191.
  2. https://www.researchgate.net/publication/286075090
O autorze:Zdjęcie dr n. farm. Paulina Znajdek-Awiżeń | iZielnik.pl

dr n. farm. Paulina Znajdek-Awiżeń Absolwentka Wydziału Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

Członek Sekcji Fitoterapii Polskiego Towarzystwa Lekarskiego. Prowadzi wykłady, kursy, szkolenia oraz warsztaty z zakresu leku roślinnego, towaroznawstwa zielarskiego oraz wykorzystania roślin w profilaktyce i leczeniu różnych dolegliwości. Wykładowca Instytutu Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych. Autorka i współautorka prac o charakterze naukowym i popularnonaukowym, opublikowanych w czasopismach krajowych i zagranicznych.

Facebook logo

Pozostałe publikacje dr n. farm. Pauliny Znajdek-Awiżeń

Dodaj komentarz

Pola oznaczone (*) są wymagane Twoje dane będziemy przetwarzać zgodnie z naszą Polityką prywatności.

Procedura zgłaszania Nielegalnych Treści i działania zgodnie z art. 16 Aktu o Usługach Cyfrowych: Na adres poczty elektronicznej sklep@izielnik.pl dowolna osoba lub dowolny podmiot może zgłosić Usługodawcy obecność określonych informacji, które dana osoba lub dany podmiot uważają za Nielegalne Treści. Więcej informacji znajdziesz w naszym regulaminie.