
Jelita to jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka. Bierze udział w trawieniu pokarmu oraz wchłanianiu składników odżywczych, a zasiedlające go pożyteczne bakterie wytwarzają niektóre witaminy oraz decydują o odporności organizmu i występowaniu wielu chorób. Warto więc dbać o stan jelit i ich dobre funkcjonowanie. Bardzo przydaje się w tym temacie odpowiednia dieta. Poznaj dietę na oczyszczanie jelit.
Dieta na oczyszczanie jelit - czym się charakteryzuje?
Dieta na oczyszczanie jelit to przede wszystkim dieta bogata w błonnik pokarmowy. Błonnik to mieszanina substancji roślinnych, takich jak celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy i śluzy roślinne, ligniny, woski roślinne i polidekstrozy. Nie jest on trawiony ani wchłaniany przez organizm i prawie nie dostarcza mu energii (1 g błonnika dostarcza około 2 kcal).
Błonnik pokarmowy bierze udział w oczyszczaniu jelit poprzez poprawę ich działania. Drażni on mechanicznie ściany jelita, dzięki czemu poprawia ich perystaltykę, reguluje wypróżnienia i zapobiega zaparciom. Błonnik działa więc jak „szczotka”, która wędrując przez jelita – oczyszcza je z zalegających złogów.

Co więcej, błonnik przyśpiesza wydalanie niestrawionych resztek pokarmowych, co skraca czas kontaktu zawartych w nich ewentualnych toksyn i substancji szkodliwych ze ścianą jelita. Dzięki temu błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego.
Niezwykle istotne jest jednak, aby pamiętać, że błonnik pokarmowy nie działa bez dużej ilości wody. Diecie bogatej w błonnik musi więc towarzyszyć duża ilość wypijanej wody - minimum 8 szklanek wody (2 litry). Spożywanie dużych ilości błonnika bez wypijania odpowiedniej porcji płynów może dodatkowo nasilić już istniejące zaparcia lub je wręcz wywołać.
Dieta na oczyszczanie jelit - co jeść?
Do produktów bogatych z błonnik pokarmowy należą przede wszystkim warzywa i owoce (zarówno świeże, jak i suszone), pełnoziarniste produkty zbożowe (np. pieczywo pełnoziarniste, pieczywo typu graham, ryż brązowy, kasze, makaron pełnoziarnisty, płatki zbożowe, otręby), nasiona roślin strączkowych (np. groch, soczewica, ciecierzyca, fasola czerwona), a także orzechy, nasiona, pestki. Dobrym źródłem włókna pokarmowego są też nasiona lnu (siemię lniane), nasiona chia (szałwii hiszpańskiej), łuska gryki oraz błonnik witalny (mieszanka babki płesznik i babki jajowatej).
Na pracę jelit pozytywnie wpływają również śliwki suszone, miód oraz kefiry i maślanki, rosoły i buliony. Poprawiają one perystaltykę jelit – zapobiegając zaparciom.
Do diety wspomagające pracę jelit warto włączyć również kiszonki (ogórki kiszone, kiszona kapusta), które dzięki zawartości żywych kultur bakterii wspomagają rozwój mikroflory jelitowej.

Dieta na oczyszczanie jelit - czego unikać?
Niekorzystanie na pracę jelit wpływa spożywanie dużych ilości oczyszczonych produktów zbożowych takich jak: jasne (białe) pieczywo, biała mąka i wypieki z niej przygotowywane, drożdżówki, biały ryż i makaron oraz żywność fast food, słodycze, słone przekąski, żywność instant.
Unikać należy również dużych ilości masła, tłustych mięs i przetworów mięsnych oraz alkoholu. Wpływają one bowiem negatywnie na pracę jelit.
Zaparcia nasilają również banany, mąka ziemniaczana, kakao i produkty z jego dodatkiem (czekolada), wypieki z kremem, suche jedzenie, ryż biały. Jeśli więc twoim problemem są zaparcia, są to produkty, których również powinieneś unikać.
Autorka:
mgr dietetyki Marta Szałwińska
założycielka poradni Smaczna Terapia
Piśmiennictwo:
- M. Bienkiewicz, E. Bator, M. Bronkowska: Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(1): 57-63
- M. Jarosz: Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010
- A. Platta: ROLA DIETY BOGATORESZTKOWEJ W PROFILAKTYCE I LECZENIU ZAPARĆ, OTYŁOŚCI, CUKRZYCY I CHORÓB UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO. ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII MORSKIEJ W GDYNI, nr 86, grudzień 2014




-p.webp)

