
W leczeniu choroby Hashimoto niezwykle ważną rolę gra odpowiednio skomponowana dieta. Badania pokazują, że modyfikacja sposobu odżywiania, oprócz standardowych leków, może znacząco pomóc w łagodzeniu objawów. Z poniższego artykułu dowiesz się na czym polega dieta Hashimoto oraz które produkty są wskazane, a które zabronione w trakcie jej stosowania.
Polecane suplementy na tarczycę
Spis Treści
Dieta Hashimoto - na czym polega?
Od dłuższego już czasu naukowcy na całym świecie wskazują na bardzo istotny wpływ żywienia w przebiegu chorób o podłożu autoimmunologicznym. Przykładem takiego schorzenia jest choroba Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy. Stanowi ono poważny problem zdrowotny wielu osób. Hashimoto jest jedną z częstszych przyczyn niedoczynności tarczycy, dlatego też konwencjonalne leczenie obu tych jednostek chorobowych przebiega podobnie i skupia się na podawaniu syntetycznych hormonów tarczycy.
Dieta przy Hashimoto to przede wszystkim odżywianie, którego celem jest redukcja stanów zapalnych w organizmie. Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w wartościowe produkty, zawierające wysokiej jakości białko, zdrowe tłuszcze oraz antyoksydanty to klucz do sukcesu w walce z Hashimoto. Niezwykle istotne jest także eliminowanie produktów będących przyczyną alergii pokarmowych oraz dbanie o właściwy poziom cukru we krwi. Jak się bowiem okazuje insulinooporność bardzo często idzie w parze ze stanem zapalnym tarczycy. Dieta w chorobie Hashimoto musi być zatem dobrze przemyślana i często jej właściwe dopasowanie poprzedzone jest dodatkowymi badaniami, które wskazują np. na ewentualne nietolerancje lub niedobory w organizmie.
Istotnym elementem skutecznej diety przy Hashimoto jest dbanie o odpowiednią suplementację. Ważne są przede wszystkim kwasy omega-3, selen, witamina D oraz odpowiednie probiotyki, ponieważ wiele osób zmagających się ze stanami zapalnymi tarczycy, cierpi jednocześnie na problemy jelitowe, w tym nieszczelność jelit. Wskazane suplementy przy Hashimoto to ponadto ashwagandha, a niekiedy także korzeń maca. Ten ostatni jednak, zażywany w zbyt dużych ilościach może ograniczać wchłanianie jodu przez tarczycę ze względu na obecność goitrogenów, ale sam w sobie zawiera też pewne dawki tego pierwiastka. Podkreśla się ponadto, że ze względu na zdolność maca do regulowania gospodarki hormonalnej organizmu, chorzy na Hashimoto mogą odnieść korzyści z jego stosowania. Przyjmując naturalne suplementy na tarczycę, pamiętajmy aby ich zażywanie uprzednio skonsultować z lekarzem. Wspomniane zioła na Hashimoto, tak jak wszystkie inne produkty roślinne, mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami.
Jeśli natomiast zastanawiasz się jaka dieta przy Hashimoto będzie najlepsza, warto zainteresować się np. śródziemnomorskim sposobem odżywiania lub dietą paleo.
Polecane suplementy na tarczycę
Dieta Hashimoto - przepisy
Skoro znamy już podstawowe zasady sprawdźmy, które przepisy diety Hashimoto należą do popularnych. W przypadku śniadań są to zwykle owsianki z owocami lub jajka w różnych wydaniach, np. jajecznica, omlet, jajka w koszulkach lub np. kanapki z warzywnymi pastami. Na przekąskę lub drugie śniadanie doskonale sprawdzają się koktajle z dodatkiem owoców i warzyw bogatych w antyoksydanty.
Z kolei doskonałym obiadem dla osoby z Hashimoto będzie zupa krem z warzyw (np. krem z białych warzyw, krem z buraka, krem z pomidorów, krem ze szparagów), pieczona ryba (np. łosoś pieczony z pomidorami, pstrąg z awokado) lub chude mięso (np. potrawka z kurczakiem, szaszłyki z piersi indyka z warzywami, leczo).
Jak najbardziej wskazane jest też regularne spożywanie sałatek ze świeżych warzyw (np. sałatka z ciecierzycą, sałatka z kurczakiem, sałatka z grillowanym serem halloumi, sałatka z pieczonych buraków, sałatka ziemniaczana itd.).
Jadłospis w diecie Hashimoto wcale nie musi być pozbawiony słodkich przyjemności. Pamiętajmy jednak, aby wybierać zdrowsze opcje słodyczy, które najlepiej przygotować samodzielnie, np. kokosanki, babeczki z płatków owsianych, czy jogurtowe muffinki. Podczas ich przyrządzania cukier z łatwością zastąpimy np. erytrolem lub stevią, wykorzystamy kakao lub gorzką czekoladę oraz mąki bezglutenowe (np. mąka ryżowa, kukurydziana, kokosowa).
Dieta hashimoto - co jeść?
Nie ma sztywnych standardów, które określałyby jak powinna wyglądać dieta Hashimoto. Niektóre z produktów żywnościowych nie są jednak wskazane, z uwagi na fakt, że mogą sprzyjać nasilaniu stanów zapalnych.
Hashimoto dieta - produkty dozwolone
Produkty dozwolone w Hashimoto to:
- warzywa (gotowane, surowe, kiszone, ale nie wszystkie!);
- owoce (najlepiej te bogate w polifenole: borówki, maliny, truskawki oraz awokado);
- ryby (zwłaszcza tłuste, morskie ryby bogate w kwasy omega-3, np. łosoś, tuńczyk, makrela)
- chude mięso;
- ziemniaki i ryż;
- jaja;
- oleje roślinne nierafinowane oraz oliwa z oliwek;
- orzechy;
- woda, herbaty ziołowe
W ograniczonych ilościach spożywać można także gotowane brokuły, kapustę, kalafior i brukselkę (ponieważ zawarte w nich związki mogą powodować działanie wolotwórcze, należy wystrzegać się ich zbyt dużych ilości w diecie). Poza tym, podroby, kaszę jaglaną, warzywa strączkowe.
Dieta Hashimoto - produkty zakazane
Czego nie jeść w diecie Hashimoto i najlepiej całkowicie wyeliminować z jadłospisu? Lista jest następująca:
- cukier i słodycze;
- słone przekąski;
- gazowane słodkie napoje;
- jedzenie typu fast-food;
- alkohol;
- żywność wysoko przetworzoną (wędliny, konserwy).
Oczywiście osobną sprawą pozostaje unikanie alergizujących pokarmów. Dla przykładu, gluten i nabiał, mogą wywoływać silną odpowiedź immunologiczną i przewlekłe stany zapalne jelit, które z kolei mogą przyczyniać się do autoimmunizacji i zapalenia tarczycy.
Bibliografia:
- Pastusiak K, Michałowska J, Bogdański P. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017;8(4):155-160.
- http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2017/Slajdy_maj_2017.pdf
dr n. farm. Paulina Znajdek-Awiżeń Absolwentka Wydziału Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
iZielnik.pl
Członek Sekcji Fitoterapii Polskiego Towarzystwa Lekarskiego. Prowadzi wykłady, kursy, szkolenia oraz warsztaty z zakresu leku roślinnego, towaroznawstwa zielarskiego oraz wykorzystania roślin w profilaktyce i leczeniu różnych dolegliwości. Wykładowca Instytutu Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych. Autorka i współautorka prac o charakterze naukowym i popularnonaukowym, opublikowanych w czasopismach krajowych i zagranicznych.





-p.webp)

