
Czosnek, znany ze swojego intensywnego smaku i zapachu, jest jednym z najpopularniejszych składników kuchni na całym świecie. Jednak na horyzoncie pojawia się coraz bardziej tajemnicza i fascynująca wersja czosnku — czarny czosnek. W tym artykule zostaną odkryte tajemnice tego niezwykłego produktu, dowiemy się o jego właściwościach, zastosowaniach, przeciwwskazaniach, skutkach ubocznych oraz najlepszych sposobach na jego stosowanie.
Spis Treści
Co to jest czarny czosnek?
Czarny czosnek powstaje w wyniku fermentacji czosnku białego w określonych warunkach. Proces ten jest długotrwały i polega na poddawaniu czosnku białego wysokiej temperaturze i wilgotności przez kilka tygodni. W wyniku tego procesu zmienia on swoją konsystencję i kolor, stając się ciemno-brązowym lub wręcz czarnym. Jednak nie tylko kolor się zmienia — czarny czosnek zyskuje także specyficzny smak, który jest słodko-pikantny i mniej ostrym w porównaniu z klasyczną wersją tej rośliny.
Czarny czosnek — właściwości i korzyści dla zdrowia
Czarny czosnek jest bogatym źródłem składników odżywczych i związków o korzystnym wpływie na zdrowie człowieka. Jego właściwości są zbliżone do właściwości czosnku pospolitego. Proces fermentacji powoduje, że czarny czosnek zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy niż czosnek surowy. Przeciwutleniacze pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i zapobiegają uszkodzeniom komórek, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób, w tym nowotworów. Badania pokazują, że największa ilość związków o charakterze antyrodnikowym znajduje się w tej roślinie w 21 dniu fermentacji,
Dzięki obecności związków siarki i witamin czarny czosnek wspiera układ immunologiczny, pomagając organizmowi zwalczać infekcje. Regularne spożywanie może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, co jest kluczowe dla zdrowia serca. Badania na zwierzętach wykazały, że czarny czosnek może zmniejszać wskaźniki chorób serca, w tym poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL (złego) i trójglicerydów we krwi. Może również zwiększać poziom cholesterolu HDL (dobrego). Dlatego czarny czosnek wpisywany jest na listę ziół na obniżenie ciśnienia.
Czarny czosnek pomaga w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego poprzez stymulowanie produkcji enzymów trawiennych, przez co rozwiązuje problemy z trawieniem. Stosując go regularnie, nie musisz zastanawiać się, która herbata na wątrobę będzie odpowiednia. Ponadto zawarte substancje przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry.
Ponadto zapobiega stanom zapalnym, które z czasem mogą upośledzać pamięć i pogarszać funkcjonowanie mózgu. Naukowcy sugerują, że zapalenie układu nerwowego może odgrywać rolę w rozwoju choroby Alzheimera.
Istnieją podejrzenia, że czarny czosnek może pomóc regulować poziom cukru we krwi, zmniejszać ryzyko cukrzycy ciążowej, a nawet zapobiegać uszkodzeniom wynikającym z niekontrolowanej cukrzycy. Naukowcy muszą jednak przeprowadzić więcej badań nad tymi skutkami u ludzi, dlatego, póki co warto stosować również inne suplementy na cukrzycę.

Czarny czosnek — zastosowanie
Czarny czosnek może być wykorzystywany w kuchni w podobny sposób, co czosnek biały. Dodaje wyjątkowego smaku i aromatu do dań, ale warto pamiętać, że jest delikatniejszy, więc można go stosować w większych ilościach. Można dodawać go do sosów, sałatek, mięsa, ryb, a nawet deserów. Jego słodko-pikantny smak stanowi doskonałe uzupełnienie wielu potraw.
Czarny czosnek — przeciwwskazania
Mimo licznych korzyści, jakie niesie ze sobą czarny czosnek, istnieją pewne przeciwwskazania i ograniczenia jego stosowania. Osoby, które cierpią na nietolerancję czosnku lub alergie, powinny unikać jego spożywania. Ponadto zawsze warto konsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli przyjmujemy jakieś leki, przed włączeniem go do diety.

Czarny czosnek — skutki uboczne
Za zdrowe składniki posiłków uważa się zarówno czosnek biały, jak i czarny. Jednakże w kilku przypadkach odnotowano pewne negatywne skutki. Używanie czarnego czosnku w dużych ilościach może powodować działanie przeciwzakrzepowe, co może być problematyczne u niektórych osób, które mają już problemy z krzepliwością krwi lub stosują leki przeciwzakrzepowe. Czarny czosnek może wzmacniać działanie innych leków lub wchodzić w interakcje z nimi, takimi jak leki rozrzedzające krew i ciśnienie krwi oraz leki stosowane w leczeniu zakażenia HIV. Ponadto nadmierne spożycie może powodować nieświeży oddech, nieprzyjemny zapach skóry i ból brzucha.
Czarny czosnek — jak stosować
Czarny czosnek można stosować na wiele różnych sposobów. Można go dodawać do dań kuchni międzynarodowej, tworzyć własne pasty czosnkowe, a także spożywać go w postaci suplementów diety. Można go połączyć z balsamicznym winegretem i dodać do sałatki, grillowanej ryby lub czerwonego mięsa. Niektórzy podsmażają go z odrobiną cebuli, kroją w kostkę i mieszają z tapenadą z oliwek lub mieszają z oliwą z oliwek, solą morską do maczania chleba. Można zmiksować go z ziemniakami, hummusem lub innym dipem. Jednak najlepiej zachować umiar, ponieważ, mimo swoich licznych zalet, nadmiar czosnku w diecie może powodować problemy trawienne.
Czarny czosnek to fascynujący składnik kuchni o niezwykłym smaku i potencjale zdrowotnym. Osoby gotowe na eksperymenty kulinarne i chcące cieszyć się korzyściami dla zdrowia, jakie niesie ze sobą czarny czosnek, powinny dać mu szansę. Czarny czosnek w postaci ząbków lub przecierów można znaleźć w Internecie i w sklepach ze zdrową żywnością. Należy przechowywać go w temperaturze pokojowej. Po otwarciu powinien trafić do lodówki. Maksymalny czas przechowywania to około miesiąca.
Bibliografia:
- Toledano-Medina MA, Pérez-Aparicio J, Moreno-Rojas R, Merinas-Amo T. Evolution of some physicochemical and antioxidant properties of black garlic whole bulbs and peeled cloves. Food Chem. 2016 May 15;199:135-9. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.11.128. Epub 2015 Nov 30. PMID: 26775954.
- Choi IS, Cha HS, Lee YS. Physicochemical and antioxidant properties of black garlic. Molecules. 2014 Oct 20;19(10):16811-23. doi: 10.3390/molecules191016811. PMID: 25335109; PMCID: PMC6270986.
mgr farm. Ewelina Drelich Absolwentka farmacji na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
iZielnik.pl
Jej pasją jest bezpieczeństwo stosowania produktów leczniczych, co jest tematem pracy doktorskiej na Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Autorka licznych tekstów edukacyjnych w pismach dla farmaceutów. Na blogu iZielnik.pl dzieli się wiedzą na temat właściwości leczniczych roślin i naturalnych substancji.




-j.webp)
-p.webp)
