
Wyjątkowe wartości odżywcze można znaleźć nawet w najbardziej niepozornych produktach. Jednym z nich jest chlorella – co to jest, na czym polegają jej właściwości zdrowotne, na co ona wpływa i w jakiej formie powinno się ją przyjmować? Sprawdź!
Polecana Chlorella
Spis Treści
Co to jest chlorella?
Chlorella jest zieloną algą rosnącą w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie, zwłaszcza w Korei Południowej. Zalicza się ona do superfoods, czyli żywności wyjątkowo silnych właściwościach zdrowotnych. Składa się ona przede wszystkim z jądra i z bardzo dużych ilości chlorofilu, któremu chlorella zawdzięcza nie tylko swoje właściwości lecznicze, ale też niezwykle intensywny zielony kolor. Alga ta posiada w swoim składzie najwięcej chlorofilu nie tylko z alg, ale w ogóle ze wszystkich roślin – zawartość tej substancji wynosi aż 3 – 5%.
Chlorella zawdzięcza właściwości i zastosowanie w wielu dziedzinach po części właśnie dzięki wysokim stężeniom chlorofilu, ale też bardzo wysokiej zawartości witamin i aminokwasów.
Polecana Chlorella
Właściwości chlorelli
Chlorella i jej zalety to bardzo szeroki temat, a omawiając go nie sposób pominąć czynnik wzrostu chlorelli, czyli ciekawą właściwość, polegającą na tym, że co 20 godzin mnoży się ona czterokrotnie. Jeżeli alga ta zostanie spożyta przez człowieka, wówczas błyskawicznie przyspiesza ona tempo regeneracji uszkodzonych tkanek, dzięki czemu przywrócone zostają im utracone funkcje. Pod tym względem jest ona jedną z najskuteczniejszych substancji odżywczych.
Również w zakresie oczyszczania organizmu ten rodzaj superfoods uchodzi za jeden z najbardziej efektywnych produktów na świecie. Jak działa chlorella w tym zakresie?
Jest uznawana w medycynie alternatywnej za pierwszorzędną substancję detoksykującą. We współczesnej fitoterapii poleca się stosowanie tej algi do oczyszczenia organizmu, a w szczególności wątroby, która sama przecież jest narządem odpowiedzialnym za detoksykację. Wątroba oczyszcza ciało z metali ciężkich, alkoholu, pestycydów i innych toksycznych substancji, więc podaż chlorelli pomaga się jej zregenerować. Wystarczy zażywać 8g chlorelli dziennie, żeby wydalanie kadmu zwiększyło się trzykrotnie wraz z kałem i aż siedmiokrotnie z moczem. Substancja ta pomaga ponadto zneutralizować ołów, rtęć, arszenik i uran.
Chlorella posiada zalety też pod względem korzystnego wpływu na układ immunologiczny człowieka. Stymuluje ona bowiem produkcję leukocytów, czyli białych krwinek wspomagających zwalczanie bakterii i wirusów w organizmie. Ze względu na swoje działanie antybakteryjne, alga ta wspomaga szybsze gojenie się ran. Właściwości te są istotne również z perspektywy osób zmagających się z nadmierną potliwością i nieświeżym oddechem – chlorella pozwala na zwalczenie tych dolegliwości.
Na co pomaga chlorella poza tym? Może ona zapobiegać anemii wśród kobiet ciężarnych. Odpowiada za to bardzo wysoka zawartość witaminy B12, kwasu foliowego oraz żelaza. Często zaleca się ją także jako środek obniżający ryzyko wystąpienia obrzęków, białkomoczu i nadciśnienia związanego z ciążą. Trzeba jednak uprzednio skonsultować z lekarzem zażywanie preparatów zawierających chlorellę.
Ze względu na bardzo wysoką zawartość pełnowartościowego białka (58 g/ 100 g) oraz żelaza często poleca się chlorellę weganom oraz wegetarianom. Żelazo gwarantuje prawidłową pracę układu krwionośnego. Osoby na diecie roślinnej mają również problemy z uzupełnieniem popytu na witaminę B12, a znajduje się ona w składzie opisywanych alg. Wykorzystywać je można także w przypadku dolegliwości układu pokarmowego jako środek pomagający pozbyć się powtarzających się wzdęć, gazów, zaparć, zatruć pokarmowych i zapalenia błony śluzowej jelit.
Sprawdź również jakie właściwości i zastosowanie ma kokos!
Chlorella – efekty:
Chlorella posiada właściwości zdrowotne nawet w zakresie ograniczania ryzyka zachorowania na nowotwory, zapobiegając m.in. rozwojowi raka piersi, a także jelita grubego. Łagodzi ona także objawy fibromialgii, czyli choroby objawiającej się bólami w określonych miejscach i uporczywymi bólami mięśniowo – szkieletowymi. Już po dwóch miesiącach zażywania pochodzących z Dalekiego Wschodu alg zauważyć można zmniejszenie bolesności.
Przyjęcie chlorelli przed spożyciem alkoholu nawet w dużych ilościach może zapobiegać kacowi. Kluczowe jest jednak zażycie jej właśnie przed napojami procentowymi, nie po nich, gdyż w tym drugim wypadku nie uzyska się pożądanych efektów ani nie ochroni wątroby przed zniszczeniami wyrządzonymi przez alkohol. Spożyć algi powinno się na dwie godziny przed alkoholem, a kac nie pojawi się wcale albo będzie o wiele mniej uciążliwy. Substancja ta uzupełnia niedobory wszystkich składników, które są wypłukiwane przez alkohol.
Chlorella a utrata wagi
Chlorella posiada zalety także w zakresie odchudzania. Chlorella wspomaga chudnięcie poprzez przyspieszenie wydalania toksycznych substancji z organizmu, co umożliwia jego lepsze funkcjonowanie i osiągnięcie przezeń równowagi. Wysoka podaż błonnika skutecznie wypełniającego jelita i zapewniającego uczucie sytości, także ułatwia redukcję masy. Chlorella utrudnia także powstawanie komórek tłuszczowych i zmniejsza kumulowanie w adipocytach trójglicerydów. Jej przyjmowanie poskutkować może zahamowaniem akumulacji trójglicerydów we krwi i tłuszczu trzewnego. Regulowane są ponadto związane z dietą wysokotłuszczową zaburzenia metabolizmu lipidów oraz glukozy. W połączeniu z odpowiednią dietą i wysiłkiem fizycznym chlorella może się przyczynić do spalania tkanki tłuszczowej.
Chlorella na zaparcia
Chlorella na jelita działa bardzo pozytywnie, ponieważ jest ona prebiotykiem. Przyspiesza ona tempo rozwoju bakterii Lactobacillus w jelitach, która to jest przyjazna układowi pokarmowemu. Tym samym dalekowschodnie algi wspomagają trawienie i ułatwiają wchłanianie składników odżywczych. Pozwalają ponadto na zneutralizowanie gazów jelitowych, uporanie się z chronicznymi zaparciami i zwalczenie zatruć pokarmowych.
Chlorella a trądzik
Chlorella na trądzik również działa wyjątkowo skutecznie. Przypadłość ta polega na stanie zapalnym ujścia gruczołów łojowych, a jego przyczyną może być niezdrowe odżywianie i styl życia, aktywność hormonów lub dziedziczne uwarunkowania.
Opisywana substancja tymczasem pomaga zwalczać stany zapalne w każdym miejscu organizmu, zapobiega jego zakwaszeniu i reguluje działanie układu odpornościowego. Na zwalczenie trądziku wpływa także podaż wraz z chlorellą dostarczanych przez nią witamin, składników mineralnych i aminokwasów. Ułatwia ona tym samym poradzenie sobie np. ze skutkami niewłaściwej diety.
Chlorella – jak przyjmować?
Dawkowanie chlorelli jest bardzo ważne, ponieważ odpowiednia jej ilość warunkuje jej skuteczność. Przyjmować się powinno 6 – 12 tabletek w ciągu doby w porcjach po 2 – 4 tabletki trzy razy dziennie. Osoba dorosła przyjmuje wówczas 3 – 5g w trakcie dnia. Tabletki z chlorellą to jednak nie jedyna opcja, ponieważ spożywać ją można również w formie sproszkowanej – wtedy dzienna podaż to 2 – 3g.
Algi w postaci sproszkowanej dodaje się najczęściej do koktajli, ciast, sosów i deserów, ale trzeba uważać na charakterystyczny rybny posmak, jaki mogą one nadawać potrawom. Zniwelować go można sokiem jabłkowym bądź ananasowym. Suplementowanie powinno trwać dwa miesiące, po tym okresie wskazana jest przerwa. Zdecydowanie nie należy zaś suplementować tego środku dłużej niż sześć miesięcy.
Skutki uboczne chlorelli
Alga chlorella jest bardzo dobrze tolerowana przez organizm i przy odpowiednim jej stosowaniu ryzyko wystąpienia skutków ubocznych jest niskie. Reakcja alergiczna może wystąpić, ale jej przypadki są rzadko spotykane. Osobom wrażliwym na słońce może się przytrafić efekt światłouczulający. Inne efekty uboczne po zażyciu chlorelli to uczucie ociężałości, wzdęcia oraz biegunka – spowodowane jest to wysoką zawartością błonnika w tych algach. Objawy te jednak samoczynnie ustępują po krótkim czasie. Może również nastąpić zaostrzenie zmian trądzikowych związanych z detoksykacją organizmu. Jeśli skutki uboczne nie ustąpią same, należy zasięgnąć porady lekarza.
Bibliografia:
- Safi, Dr. Carl & Zebib, Bachar & Merah, Othmane & Pontalier, Pierre-Yves & Vaca-Garcia, Carlos. (2014). Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews.
- Lazur, Jan & Szewczyk, Agnieszka & Jękot, Barbara & Muszynska, Bozena. (2017). Suplementy diety zawierające Chlorella vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny.
Żaneta Michalak Dietetyk, trener personalny, specjalista z zakresu ziołolecznictwa.
iZielnik.pl
Członkini Stowarzyszenia Spożywo (Kraków) oraz współpracownik Fundacji Kierunek Zdrowie (Poznań). Na co dzień zajmuje się pracą z pacjentami poradni Vitalife w Poznaniu oraz pisze artykuły z zakresu dietetyki, sportu i ziołolecznictwa na portale internetowe i dla czasopism.





-p.webp)
